FRISSÍTVE 2023.01.01 Felnőttképzési jogszabályi környezet változásai – FAR jelentés

Kedves olvasónk!

Ugye te is gép előtt ülsz az új év első három napjában?

Közben megjelent 2022 12. 21-én 18 órakor a jogértelmezési segédlet is, valamint a kormányrendelet is (12.29.) cikkünket ennek megfelelően frissítettük. 

A parlament által már jóváhagyott, felnőttképzési törvény módosítás 2023 január 1-én életbe lép, és a FAR adatszolgáltatási kötelezettség 3 munkanapos szabálya miatt meglepetéseket okozhat azoknak a képzőknek akiknek folyamatban lévő képzéseik vannak.

Röviden bemutatjuk, miért lesz muszáj leülni a számítógép elé újév első napjaiban, ha pedig nincs kedvetek végigolvasni ezt a rengeteg jogi halandzsát, gyere el a január 3-i workshopunkra, ahol részletesen elmondunk mindent az újabb FAR feltöltési kötelezettségekről, hogy még aznap jogszerűen meg is tudjátok csinálni.

Fontos tudnotok, hogy várható kormányrendeleti megjelenés is, (a hírek szerint az is idén megérkezik ) hogy a kormányrendelet, illetve telexet is kaptunk Ugandából, hogy náluk megjelenik egy jogalkotói tájékoztató is, mit, hogyan kell értelmezni, hátha nálunk is lesz hasonló lépés 😉 egy jogértelmezési segédlet és egy tájékoztató is megjelent. 

tájékoztató(k) letöltése

Természetesen tájékoztatunk a két ünnep közt is benneteket majd, de attól féltünk, hogy ha most nem posztolunk egyet, akkor lehet karácsony után már nem veszitek észre… Sokan csak 9-én kezdik az újévet, így lemaradnak az évkezdési teendőkről.

Nézzük mi az, ami biztosan feladat lesz és már elfogadott jogszabályi háttér is van hozzá: (minden megjelent)

Bővített ütemezés FAR feltöltése:

Ha van folyamatban lévő államilag támogatott képzésetek, vagy a folyamatban lévő képzések résztvevői között van olyan, aki képzési hitelből finanszírozza a tanulmányait, akkor január 1-től biztosan lesz dolgotok.

A hatályba lépő jogszabály ugyanis előírja, hogy a fenti két képzési tevékenység esetén a képzési csoport szerinti haladásának napokra, időpontokra és helyszínekre bontott, óraszám szerinti ütemezését nem csak a január 1. után indított, hanem a folyamatban lévő képzések esetében is fel kell tölteni.

Ez azt jelenti magyarra fordítva, hogy az „adatváltozás” FAR-ba való feltöltésének szabályai szerint, ha vannak folyamatban lévő támogatott, vagy képzési hitel terhére megvalósított képzéseid, akkor a 2022. 12. 20-tól január 1-től számított 3-ik munkanapig a FAR-ba fel kell töltened azokhoz az ütemezési dokumentumot, különben máris elkövettél egy súlyos nem megfelelőséget… (de szerencsére a KIM tájékoztatója engedi, hogy az ütemezési adatszolgáltatást Kormányhivatal igazgatási szünetét követően végezd el, ami január 6-án ér véget)

Az ütemezés dokumentumát várhatóan egy egyszerű feltöltéssel az adott képzési csoportnál bármilyen formátumban megteheted, így a logisztika részével nem lesz gond, de azokat a képzőket, akiknek rengeteg folyamatban lévő képzésük van tiszta szívből sajnáljuk.

Képzési dokumentumtárunkat egy új, végtelenül egyszerű ütemezési dokumentummal (KE12A Ütemezés-FAR) és egy nyilatkozattal (KE12B) már frissítettük is, az abban szereplőknél részletesebb adathalmazt, mint amit a jogszabály megkövetel szerintünk nincs értelme szolgáltatni.

A jogszabálymódosítás 59-es, ütemezésre vonatkozó paragrafusa (vélhetően elírásból) már érvénybe is lépett 12.20-án, de a tájékoztató kezeli a problémát és az igazgatási szünet után kell csak adatot szolgáltatni, tehát ilyen kötelezettsége senkinek sem keletkezik a két ünnep között. 

Minősítő szakértő adatainak FAR feltöltése:

A jogszabály szerint minden képzésre (nyilván ahol van képzési program) így a folyamatban lévő képzésekre alkalmazni kell a minősített képzési programokhoz tartozó szakértői adatok feltöltését is.

„…minősített képzési programját, a képzési program előzetes minősítését elkészítő felnőttképzési szakértő nevét, a felnőttképzési szakértő felnőttképzési szakértőinyilvántartásban szereplő nyilvántartásba vételi számát és a képzési program előzetes minősítésének időpontját a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerébe feltölti”.

Ez pedig akárhogy próbáljuk értelmezni, azt jelenti, hogy minden – ahol van feltöltött képzési program – folyamatban lévő képzésnél fel kell tölteni. (és így is lett…)

Változások amelyek kikövetkeztethetőek, vagy további magyarázatra szorulnak a megjelent jogszabályértelmezési tájékoztató kezeli őket:

Támogatott, jogszabály alapján megvalósított képzések ütemezése

Felmerül a kérdés, hogy az új ütemezési előírás a törvény 15-ik paragrafusában található, ami előírás a jogszabály alapján folytatott képzésekre is érvényes, tehát ha a törvény szó szerinti értelmezését vesszük, akkor a támogatott, jogszabály alapján megvalósított képzésekre is vonatkoznia kellene a részletes ütemezési adatok feltöltésének. A jó hír, hogy szerintünk nem volt ilyen jogalkotói szándék és a FAR-ban eleve nem lehet majd nem engedélyezett képzéseknél ütemezési dokumentumot feltölteni, illetve reményeink szerint az érkező hivatalos tájékoztató ezt a kérdéskört tartalmazni fogja. tartalmazza.

A jogszabály alapján folytatott támogatott képzésekhez nem kell bővített ütemezést feltölteni. 

Aláírt tanúsítvány FAR feltöltése

Úgy tűnik, hogy a törvényből csak azért került ki az aláírt tanúsítványok 2 munkanapos visszatöltési kötelezettsége, hogy a kormányrendeletbe kerüljön bele, de ezzel kapcsolatban várjuk meg a tényleges megjelenést, ahonnan pontos információkat kapunk majd arról, mikor, mit és hogyan kell csinálni. A FAR-ban már rövid ideig elérhető volt a feltöltési funkció de gyorsan le is vették, vélhetően azért, hogy mert amíg nincs jogalap  – kormányrendeleti megjelenés – addig nem lehet ezzel elstartolni, de a szándék egyértelmű, előbb, vagy utóbb az aláírt tanúsítványokat fel kell tölteni 2 munkanapon belül a rendszerbe.

A jogértelmezési segédlet konkétan leírja, hogy a 2023. 01. 01-től indított, valamint a folyamatban lévő képzéseknél (ahol még van hátra képzési alkalom) az engedélyezett képzések körében kötelező, a bejelentés alapján folytatott képzések esetében “lehetőség”.

Szóval kalandra fel, kedves balin pihengető felnőttképzők, kapjátok majd elő a laptopokat a szállodában a szilveszteri buli után 🙂