Egy képzési program mind felett

A felnőttképzési törvény aktuális módosítása már csak a köztársasági elnök aláírására vár, napok kérdése, hogy megjelenjen a közlönyben.

A minimális változtatásokat tartalmazó csomagnak azonban van egy olyan eleme, ami jelentősen módosítja a bejelentéses képzők eddigi képzési gyakorlatát, ugyanis a módosítás értelmében a képzők a felnőttképzési tevékenységüket csak az általuk kidolgozott –  a törvény 12-ik paragrafusában előírt tartalommal – képzési program alapján folytathatják és azt kötelező a felnőttképzési  adatszolgáltatási rendszerbe feltölteniük.

Az iromány megjelenése óta nagy a riadalom a tisztán bejelentéses képzők között, hiszen eddig nem kellett képzési programot készíteniük, pláne nem feltölteniük a FAR felületre. A mi véleményünk az, hogy az elvvel teljesen egyetértünk, aki képzőként nem tud felmutatni egy minimális tematikát előre az azért nem növeli a bizalmat résztvevői oldalról, azonban az tény, hogy egy újabb adminisztratív folyamatelem beillesztése növeli a működési hibák lehetőségét, tehát nagyon oda kell majd figyelni a képzéseink jelentésénél.

A jó hír, hogy a szakpolitika következetesen végigvitte az eddigi könnyítő szándékát is, így a belső képzésekre és a jogszabály alapján folytatott képzésekre ez a módosítás nem vonatkozik, így újabb kivétel(ekk)el gazdagodik a Felnőttképzési törvény. 😊

A másik jó hír pedig az, hogy a képzési programot nem kell szakértővel minősíttetni, ami szakmailag lehet kérdéses, hogy milyen minőségű képzési programok fognak így majd a FAR-ba bekerülni, de legalább anyagilag nem terhelik a bejelentéses képzőket.

Mi abban tudunk segíteni nektek, hogy:

  • el tudjuk készíteni nektek tartalmi információk alapján a képzési programotokat,
  • meg tudjuk mutatni, hogyan kell képzési programot készíteni (online előadások keretein belül, tervezett időpontok 05. 23. és 05. 30.) jelentkezni itt tudtok: educert.hu/eloadasok
  • videós tudáscsomagokkal is készülünk a módosítás életbe lépése után, ha nincs időtök élőórás előadásokra, ezt várhatóan már a 13-i héten megvásárolható lesz az educert.hu/tudastar aloldalunkon.
  • Ingyenes tájékoztató minielőadást tartunk május 21-én az iromány és a végleges törvénymódosítás különbségéről a képzési program és a tanúsítvány kiállítás tekintetében. (ONLINE PRO előfizetőink természetesen elsőbbséget élveznek a jelentkezésnél) Jelentkezni az alábbi linken tudtok: Felnőttképzési törvény változásai előadás

Szóval képzési program írására fel, üdvözlünk a csapatban, bejelentéses képző!

A közeljövőben a rövid előadásainkon túl egy képzést is tartunk ami a bejelentéses adminisztrációra fókuszál, mert a képzési program tartalmi elemeinek a transzparenciája bizony a dokumentáció feszességét is átírhatja, de bármit is csinálunk, azt a Facebook oldalunkon, az eseménynaptárunkban, és a főoldalunkon is elérhetővé tesszük.