BEJELENTÉSI KISOKOS – EGY PERC ÉS NYERSZ!

Kedves Képzők, leendő Képzők!

Amennyiben szeptember 1-től tevékenységetek felnőttképzési tevékenységnek minősül, tehát szervezett célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatás és képzés (Fktv. 1§ (1) ab)), de nem a részszakmára irányuló szakmai oktatás, szakképesítésre felkészítő szakmai képzés és nem is támogatott (támogatott: részben vagy egészben az államháztartás terhére nyújtott költségvetési támogatásból vagy európai uniós forrásból megvalósuló) oktatás vagy képzés, tevékenységeteket be kell jelentenetek.

Az utóbbi időben elszaporodtak azok a lángoló pallossal igazságot hirdető új “szakértők”, akiknek pár héttel ezelőtt még fogalmuk sem volt a felnőttképzés működési sajátosságairól, (mint ahogy majd a tényleges működés buktatóit és lehetőségeit sem ismerik, hiszen sosem csináltak még ilyet) de fennhangon hirdetik, hogy a bejelentési eljárás egy bonyolult, nehézkes és rettenetes eljárás. Szerintünk viszont egyáltalán nem az, sokkal inkább nehezebb megállapítani nulladik lépésként, hogy egyáltalán mi számít felnőttképzési tevékenységnek, ami minden esetben egyedi sajátosságok azonosítása alapján meghatározható csak. Hogy ezt igazoljuk olvassátok szeretettel egyoldalas összefoglalónkat a félelmetes bejelentési eljárásról, reméljük tudjátok használni.

Hol tehető meg a bejelentés megadására irányuló kérelem?

A felnőttképzési államigazgatási szervnél (Pest Megyei Kormányhivatal) a www.far.nive.hu oldalon elektronikus formában.

Mit a célja a kérelemnek?

A felnőttképzési tevékenység végzésére irányuló szándék bejelentése.

Mennyibe kerül az eljárás?

A beadás 15.000 Ft-ba kerül. (a 30/2020 ITM rendelet alapján)

Hogy néz ki a bejelentés iránti kérelem a gyakorlatban?

 • A far.nive.hu oldalon a “Bejelentkezés” (jobb fent) gombra kattintva az oldal az Ügyfélkapu-ra irányít. A személyes ügyfélkapu belépésünkkel tudunk bejelentést kezdeményezni. A későbbiekben természetesen több felhasználót is hozzá lehet adni a rendszer használatához, a bejelentés iránti kérelmet ugyanakkor csak egy természetes személy kezdeményezheti a saját ügyfélkapu felületén keresztül (akár több képzőnek is).
 • Felnőttképzők nyilvántartása -> Beadványok kezelése -> Felnőttképzési tevékenység bejelentése
 • Az adatok kitöltésével „Tovább” gombbal végig megyünk a következő pontokon: (nagyon ügyelve arra, hogy pontosan adjuk meg az adatokat, célszerű egy elektronikus cégkivonatot és a képviseletre jogosultat magunk mellé venni és ctrl-c + ctrl-v)
  • 1. Alapadatok (szolgáltató neve, cégjegyzéket vezető bíróság megnevezése, cégjegyzékszám, adószám)
  • 2. Székhely és telephely adatok
  • 3. Kapcsolattartási adatok (levelezési cím, telefonszám, e-mail)
  • 4. Képviseletre jogosult személy adatai (viselt név, születési név, anyja neve, születési hely és idő, állampolgárság tisztségének megjelölése, képviselői jogviszony kezdete és vége)
  • 5. Felnőttképzési tevékenységek és szolgáltatások (itt ki kell választanod a cégkivonatodban szereplő képzési tevékenységedet ami jellemzően a 8559 m.n.s. egyéb oktatás, illetve célszerű legalább az első kettő szolgáltatást kiválasztani)
  • 6. Egyéb csatolt dokumentumok (ide nem kell feltöltened semmit)
  • 7. Összegzés és rögzítés (ellenőrzöd, hogy mindent jól csináltál és megnyomod a kék „Digitális aláírás és rögzítés” gombot.)
  • Ezután megjelenik a beadvány státuszod, ahol ha mindent jól csináltál a sor végén a „Fizetésre vár” státuszjelző egy aktív link lesz. Erre ráklikkelsz, az ott megadott számlaszámra és névre (PMKH) befizeted az eljárási díjat a megadott közlemény azonosítót használva. Ha ezt megtetted, a befizetést igazoló dokumentumot ugyanide feltöltöd, leokézod, és nagyon-nagyon örülsz mert a státuszod átváltott „Beküldve” státuszra, innen már csak meg kell várnod míg megkapod a bejelentésről szóló határozatot.
  • A bejelentés iránti kérelemmel más dolgunk nincs, érdemes az oldalt naponta ellenőrizni, amennyiben a Hivatal hiánypótlást kér, azt 5 napon belül pótolnunk kell, illetve ezen a felületen találjuk majd meg a határozatot a nyilvántartásba vételről.

Ha 2020. szeptember 1-je után bejelentés alapján kívántok tevékenységet folytatni, annak feltételeiről és követelményeiről folyamatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket, leendő ügyfeleinket. Kérjük, kövessétek Facebook oldalunkat, ahol eseményeinkről, konzultációs lehetőségeinkről, előadásainkról, illetve a felnőttképzés ügyes bajos dolgairól folyamatosan teszünk teszünk közzé aktuális információkat: https://www.facebook.com/educert.hu