TERVEZETT VÉSZHELYZETI RENDELKEZÉSEK A FELNŐTTKÉPZÉSBEN

A kifejezetten felnőttképzésre vonatkozó járványhelyzeti rendelkezéseket tartalmazó szabályozást már nagyon várjuk, reméljük hamarosan már rögzített szabályozás alapján lehet felnőttképzési tevékenységet folytatni.

Amit eddig tudunk, hogy mi az ami várható (szakmai fórumokon elhangzottak alapján, nem végleges információk):

  • Főszabályként online térbe kell majd vinni a képzési tevékenységet, digitális, vagy távoktatás formájában, de lesz lehetőség kontakt képzések megtartására is, várhatóan maximum 10 fős létszámmal amennyiben a csoport egyetlen résztvevője sem online akarja folytatni a képzést.
  • Belső képzések esetén a munkáltató dönthet (ennek a részletszabályait még nem ismerjük, például köteles-e a munkavállaló elfogadni, vagy a 10 fős maximum korlát itt is érvényes-e…)
  • A (szakmai) vizsgákat meg lehet majd kontakt tartani, de maximum 10 fő személyes jelenléte mellett, a járványügyi szabályok legszigorúbb betartásával, valamint lehetőség lesz a vizsgákat digitális formában is teljesíteni ha a vizsgarész nem tartalmaz személyes jelenlétet igénylő gyakorlati tevékenységet.

A remélhetőleg hamarosan megjelenő kormányrendeletről és a Felnőttképzési törvény várható módosításairól is szó lesz a 18-i elemző előadásunkon, amelyre szeretettel várunk. FKTV. MÓDOSÍTÁS TERVEZET ÉS PANDÉMIA – ELEMZŐ ELŐADÁS

A tegnap megjelent közlönyben pedig már van a felnőttképést is óvatosan érintő változás, a pedagógus akkreditáció pedagógus-továbbképzés veszélyhelyzeti szabályairól. A Kormány 489/2020. (XI. 11.) Korm. rendelete:

  1. § A pedagógus-továbbképzés az alapítási engedély módosítása nélkül is megszervezhető személyes jelenlétet nemigénylő (online) formában, ha a képzés jellege alapján így is teljesíthetőek az előírt követelmények.